• Frakt 89:- Fraktfritt över 799:-
Snabb leverans / Säkra betalningar

80 år av muminberättelser

|26/04, 2025

80 år av muminberättelser

Allt började med den första muminberättelsen, Småtrollen och den stora översvämningen, som utkom år 1945.

Tove Jansson skrev den under andra världskriget som en saga för att trösta sig själv under mörka tider, och den speglar verkligheten för miljontals människor som befann sig på flykt och sökte skydd. Berättelsen följer Muminmamman och Mumintrollet som letar efter ett nytt hem och den försvunna Muminpappan. Till slut hamnar de i vad som kommer att bli känt som Mumindalen. Där står ett högt blått hus – en glädjefylld plats där alla är välkomna, vem de än är, när de än kommer. Muminhuset är en symbol för trygghet, skydd och tillhörighet. Det är universella, tidlösa behov som är lika viktiga idag som för 80 år sedan. Dörren är alltid öppen.

Muminseriens genombrott inledde muminrevolutionen. Redan i mitten på 1950-talet var Tove Jansson överväldigad av olika förslag på produkter och frågor, så fort serierna blivit publicerade i den största tidningen i världen år 1954. Även om Tove var utmärkt då det kom till business relaterade frågor, upplevde hon att det var stressigt och att hon inte längre hade tid att teckna och inte heller kände sig lika entusiastisk till att skapa nytt. Toves bror Lars Jansson började teckna serierna år 1960 för att hjälpa sin syster.

Fazer är ett av de välkända varumärken som började sitt samarbete med Mumin redan på 1950-talet. I den första Mumin-boken, Småtrollen och den stora översvämningen, finns det en bild där Mumintrollet och Sniff äter Fazer choklad. 1951 publicerades Fazers reklam gjord av Tove itidningen Garm. Samma bild användes igen år 2004 då Fazer beställde ett set av Arabias Muminmuggar med den bilden. Fazers första mumingodis kom ut 1957.

Det finska företaget Atelier Fauni, grundat 1952, producerade de första mumindockorna år 1955 utan Tove Janssons lov. Dock tyckte Tove om de handgjorda små dockorna, och de gjorde ett kontrakt och Fauni mumindockorna blev officiella muminprodukter. Efterfrågan på dessa vackra dockor ökade väldigt mycket år efter år.

1950-talet och Atelier Fauni-mumindockorna – de första tredimensionella muminfigurerna

1950-talet var en tid av internationalisering för mumintrollen och de första tredimensionella mumintrollen lanserades. Ett av de mest intressanta fenomenen under den här tiden var Atelier Fauni-muminfigurerna, de första officiella muminprodukterna som på ett konkret sätt väckte Tove Janssons älskade figurer till liv.

Atelier Fauni var ett finskt familjeföretag som drevs av familjen Kuuskoski från mitten av 1950-talet till början av 1970-talet. Varje figur var handgjord och deras unika utseende skapades av naturmaterial som trä och läder. Legendariska Marimekko-tyger användes också till vissa av figurerna – den som är skarpögd kan fortfarande känna igen Marimekkos design i vissa av Fauni-muminfigurernas kläder. Fauni-muminfigurerna började säljas på Stockmann i Helsingfors och blev snabbt mycket populära, och de nya satserna sålde slut nästan genast när de anlände, vilket vittnar om deras dragningskraft redan på den tiden.

Fauni gjorde totalt 15 olika muminfigurer, bland annat Muminmamman, Muminpappan, Mumintrollet, Snorkfröken, Too-ticky, Hemulen, Filifjonkan, Snusmumriken, Mymlan, Lilla My, Stinky, Sniff, Hemulens moster, Klått-djuret och Hattifnattar. Varje del var unik, eftersom tillgången på material påverkade slutresultatet. Som mest arbetade cirka 200 hantverkare i Faunis ateljé och tillverkade både mumintroll och andra figurer.

Faunifigurerna tillverkas inte längre, men är nu mycket eftertraktade samlarobjekt. Mellan 1956 och 1958 såldes mer än 11 000 Fauni-muminfigurer och produktionen fortsatte fram till början av 1970-talet. Sällsynta exemplar kan vara värdefulla idag och är aktivt eftersökta av samlare.