• Frakt 89:- Fraktfritt över 799:-
Snabb leverans / Säkra betalningar

En skatt från 60-talet får vingar

|27/02, 2024

En skatt från 60-talet får vingar

Den folkkära keramikkonstnären Lisa Larson visar en ny färgglad sida med flower power-inspirerade fåglar som släpps i vår.

Lisa Larson är en av våra allra mest uppskattade formgivare och hennes keramikfigurer är eftertraktade samlarobjekt, både här i Sverige och i Japan, där hon har en stor och hängiven publik. Och det är just keramiken som skapat hennes berömmelse, men genom åren har hon hunnit arbeta även i andra material även om keramiken alltid legat henne närmast. Idag är hon 92 år och fortfarande arbetar hon mycket i sin ateljé i Nacka utanför Stockholm.

När Anders Färdig, grundare av Design House Stockholm, för ett par år sedan fick möjlighet att besöka Lisa Larsons ateljé tillsammans med hennes barn fick han syn på några färgglada, målade träfåglar som han inte hade sett tidigare och blev helt överrumplad av deras uttryck.

Han frågade om dem och fick höra om hur de kommit till efter en resa till Kalifornien som Lisa Larson gjorde tillsammans med sin familj 1967. Hon var långt från sin keramikverkstad, men kände samma skaparlust som alltid och så kom idén till fåglarna. Lisa Larson skapade en enkel fågelform på långa, smala ben, som sedan kunde varieras genom olika typer av färg- och formstark dekor. När hon var tillbaka i Sverige hittade hon en träfirma i Nora som kunde svarva fågelkropparna och under en kort tid tillverkades och såldes fåglarna, som sedan föll i glömska för alla utanför hennes familj.

– Jag blev helt knockad av dem – det här är en kulturskatt som varit gömd för världen, säger Anders Färdig.

Fåglarnas mönster och uttryck är präglade av tiden och platsen där de tillkommit och är inspirerade av både tidens flower power och närheten till Mexiko och de starka färger som finns i dekorativa mexikanska objekt.

– De här fåglarna är Lisas ”happy flower power”, säger Anders Färdig.

Han kände att detta var något som var alldeles för bra för att vara gömt i en ateljé i Nacka och nu har Design House Stockholms designavdelning tillsammans med Lisa Larson och hennes barn sett till att fåglarna kommer i produktion och i april 2024 lanseras sex olika ”Birds 1967” signerade Lisa Larson.

En av fåglarna är gul och blå och för Anders Färdig har den en alldeles särskild symbolik i vår tid när de färgerna så starkt förknippas inte bara med Sverige, utan även med Ukraina.

– De här fåglarna är fredsduvor, en hommage till en tid när vi återuppfann människan och trodde på en framtid i fred.

Se Birds 1967 och övriga sortimentet från Lisa Larsson

Källa: Hus & hem